ACM waarschuwt voor misleidende reclames thuisbatterijen

23 december 2024

De belangstelling voor energieopslag groeit snel. Veel consumenten overwegen een thuisbatterij om zonnestroom efficiënter te benutten en terugleverkosten te vermijden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) luidt nu de noodklok over misleidende reclames en beloftes rondom de financiële voordelen van deze systemen.

Onzekere financiële opbrengsten

De ACM signaleert dat sommige aanbieders in hun marketing een te positief beeld schetsen van de financiële voordelen van thuisbatterijen. Zo wordt bijvoorbeeld beweerd dat een investering van enkele duizenden euro’s binnen vier tot zeven jaar kan worden terugverdiend. Volgens de ACM is dit lang niet altijd haalbaar.

Met name de opbrengsten van batterijen die ook op de onbalansmarkt worden ingezet, worden overschat. De energiemarkten zijn onvoorspelbaar, en toekomstige energieprijzen zijn onzeker.

Daarnaast wijst de ACM op de risico’s van veranderende regelgeving. Zo zal de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen vanaf 2027 het opslaan van eigen zonnestroom in een batterij aantrekkelijker maken, maar tegelijkertijd ook minder rendabel om te handelen op de energiemarkt. Ook de aanpassing van gegevenspublicatie door netbeheerder TenneT – bedoeld om onbalansschommelingen op het Nederlandse hoogspanningsnet te verminderen– maakt het voor eigenaren van thuisbatterijen moeilijker om door slim te handelen winst te genereren.

Lenen voor thuisbatterijen: extra risico

Sommige aanbieders stimuleren consumenten om een lening af te sluiten voor de aanschaf van een thuisbatterij. Hoewel er bijvoorbeeld duurzaamheidsleningen via gemeenten beschikbaar zijn, en ook het Warmtefonds mogelijkheden biedt, benadrukt de ACM dat het lang niet zeker is dat de batterij voldoende oplevert om zo’n lening terug te betalen. Dit maakt de financiële risico’s nog groter.

Belang van goed onderzoek

De ACM adviseert consumenten om zich grondig te informeren voordat ze overgaan tot de aanschaf van een thuisbatterij. De keuze mag niet uitsluitend gebaseerd zijn op beloftes van snelle terugverdientijden of financiële voordelen.

Landport Energy onderschrijft dit advies van de ACM. Het gaat tenslotte om aanzienlijke investeringen. Als een aanbieder een terugverdientijd van vijf jaar belooft, moet die dat ook kunnen waarmaken. En vaak blijkt dat, na enig doorvragen, niet het geval.

Problemen melden bij ACM ConsuWijzer

Een recente ontwikkeling is dat consumenten steeds vaker te maken krijgen met ongewenste verkooppraktijken, zoals ongevraagde telefoontjes. De ACM moedigt consumenten die dergelijke ervaringen hebben of andere problemen ondervinden bij de aankoop van een thuisbatterij, aan om een melding te doen bij ACM ConsuWijzer.

Balans tussen kansen en risico’s

Hoewel thuisbatterijen een waardevolle rol kunnen spelen in de energietransitie, vraagt de ACM aandacht voor de risico’s en onzekerheden. Voor consumenten is het van belang om niet alleen de beloofde voordelen, maar ook de potentiële nadelen goed af te wegen. Alleen zo kunnen zij een verstandige keuze maken in de steeds complexer wordende energiemarkt.

Achter de meter

Met de veranderingen rond de salderingsregeling, terugleverkosten en aanpak van netcongestie, is de benadering waar Landport Energy voor kiest dat een thuisbatterij vooral achter de meter van toegevoegde waarde is voor de energiehuishouding. Door zonnestroom op te slaan voor eigen gebruik, kunnen huishoudens hun zelfconsumptie verhogen, energiekosten verlagen en de druk op het net verminderen.

De sleutel tot een succesvolle investering ligt in een batterijcapaciteit die is afgestemd op zonne-opwek, energiebehoefte en piekverbruik. Zo blijft de investering overzichtelijk én effectief. Goede advisering door een ervaren installateur is hierbij onmisbaar om consumenten te helpen de juiste keuzes te maken.

Conclusie

De ACM benadrukt dat consumenten zich bewust moeten zijn van financiële risico’s, veranderende regelgeving en misleidende beloftes rondom thuisbatterijen. Tegelijkertijd biedt energieopslag, wanneer verstandig toegepast, aanzienlijke voordelen.

Grondig onderzoek en betrouwbare advisering zijn essentieel om de juiste keuzes te maken. Door te investeren in een goed doordachte energieoplossing, kunnen consumenten profiteren van lagere energiekosten, meer zelfconsumptie en een duurzamere toekomst.

Antal Adriaanse
Office Manager Sales & Techniek
Landport Energy