Campagne energiebedrijven: benut zelfopgewekte stroom beter

19 juli 2024

Energiebedrijven starten een campagne om klanten te stimuleren om meer van hun opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. Daarom gaan deze bedrijven elektrische boilers, batterijen en timers voor huishoudelijke apparaten aanbieden.

Einde aan salderen

Nederland heeft de meeste zonnepanelen per inwoner ter wereld. Begin dit jaar had ruim een derde van de huizen zonnepanelen. Binnen twee jaar zal naar verwachting driekwart van de geschikte huizen zonnepanelen hebben. De groei van het aantal zonnepanelen vertraagt echter door de aangekondigde afschaffing van de salderingsregeling.

Bij het bekend worden van de inhoud van het hoofdlijnenakkoord in mei 2024, bleek dat de coalitiepartijen voornemens waren de salderingsregeling alsnog af te schaffen, per 1 januari 2027.

Salderen houdt in dat huishoudens de energie die ze aan het net leveren mogen aftrekken van de energie die ze afnemen. Dit leidt tot extra kosten voor energiemaatschappijen. Als gebruikers hun eigen stroom meteen gebruiken, is dat voordeliger voor de energiemaatschappijen.

Wat de geleverde stroom vanaf 2027 nog opbrengt, is onduidelijk, maar het zal aanzienlijk minder zijn dan nu. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat zonnepanelen geen rendement meer hebben. Het betekent wel dat zelfopgewekte stroom beter benut moet worden.

Gedragsverandering

De energiebedrijven willen met hun campagne het gedrag van klanten met zonnepanelen ingrijpend veranderen. Zonnepanelen genereren vaak een piek aan duurzame stroom rond het middaguur, terwijl dit niet het tijdstip is waarop huishoudens de meeste elektriciteit gebruiken.

Momenteel maakt het financieel geen verschil of eigenaren van zonnepanelen overdag veel elektriciteit produceren en weinig gebruiken, om vervolgens juist veel elektriciteit te gebruiken wanneer de zonnepanelen niets meer produceren, zoals ’s avonds.

Door het verdwijnen van de salderingsregeling in 2027 zal er een financiële prikkel zijn om zelfopgewekte stroom op het juiste moment te gebruiken. Door wasmachines, vaatwassers en elektrische auto’s te gebruiken wanneer de zon schijnt, kunnen consumenten kosten besparen. Elektrische boilers en thuisbatterijen zijn ook opties om overtollige stroom nuttig te gebruiken en op te slaan voor later gebruik.

Energiemaatschappijen stimuleren eigen verbruik

De energiemaatschappijen nemen nu, naast terugleverkosten, andere maatregelen om eigen verbruik te stimuleren. Zo stimuleert Essent klanten om zonnepanelen te kopen en de opgewekte stroom zelf te gebruiken.

Vattenfall lanceert een campagne voor elektrische boilers op zonnestroom. Volgens de energiemaatschappij een eenvoudige manier om zonnestroom te benutten. Een woning met tien zonnepanelen kan ongeveer de helft van de opgewekte stroom gebruiken voor warm water. Dit is aantrekkelijk omdat er dan geen gas nodig is voor warm douchewater.

Proef thuisbatterij

Ondertussen start Eneco een proef waarbij thuisbatterijen helpen bij het balanceren van het stroomnet, met een kleine vergoeding voor de klant.

Door een gedeeltelijke aansturing van de thuisbatterij door het energiebedrijf kan de thuisbatterij op piekmomenten worden ingezet voor het ontlasten van het stroomnet. Bij grote onbalans op het net krijgt de batterij signalen om tijdelijk te laden of te ontladen. Dit gebeurt automatisch en slechts voor enkele kwartieren per dag.

Voordeel van de thuisbatterij is dat deze gebruikt kan worden om zelfopgewekte stroom voor later gebruik op te slaan én om stroom in op te slaan als deze goedkoop kan worden ingekocht. Daarnaast kan gekozen worden om te handelen op de onbalansmarkt, met een EMS en een dynamisch energiecontract.

Ons advies

Ons advies is om de thuisbatterij in de eerste plaats in te zetten voor eigen verbruik, en eventuele inkomsten als bijvangst te beschouwen. Dat houdt het financiële plaatje reëel, voor nu en voor later.

Uw installateur zal samen met u in kaart brengen wat wenselijk en mogelijk is. Door de elektrificatie en energietransitie zal de stroombehoefte de komende jaren verder toenemen. Bij het vaststellen van de gewenste capaciteit is het verstandig om daar -indien mogelijk- alvast rekening mee te houden.

Het handige van modulaire thuisbatterijen zoals de Stack van Landport Energy, is dat uitbreiding van de opslagcapaciteit mogelijk is. Blijkt 10kWh bijvoorbeeld niet meer toereikend te zijn, dan kan een module van 5kWh eenvoudig worden toegevoegd.

Meer informatie

Neem contact op met uw installateur. Of bezoek onze website en informeer naar een geautoriseerde installateur in uw regio.

Antal Adriaanse
Communications Energy Storage
Landport Energy