De thuisbatterij en de Belastingdienst
12 juli 2024We schreven er eerder al over: begin dit jaar werd bekend dat het mogelijk is om -onder voorwaarden- de volledige 21% btw op slimme thuisbatterijen terug te vorderen. De exacte ins en outs van de regeling zijn nu ook terug te vinden op de site van de Belastingdienst.
Thuisbatterij en btw
Voor zover er nog twijfel bestond over de mogelijkheid voor particulieren om btw op de aanschaf van de thuisbatterij terug te vragen, neemt de Belastingdienst deze twijfel volledig weg:
“Met een thuisbatterij (of thuisaccu) slaat u stroom op, die u op een later moment zelf gebruikt of teruglevert aan uw energiemaatschappij. U kunt de btw op de aanschaf en installatie van de thuisbatterij terugvragen.” Bron: Belastingdienst.nl
Voorwaarden
Onder deze voorwaarden kan de btw van de aanschaf en de installatie van een thuisbatterij teruggevraagd worden:
- De thuisbatterij wordt gebruikt voor in- en verkoop (handel) van stroom bij een energiemaatschappij. Voor het terugleveren van stroom betaalt de energiemaatschappij een vergoeding aan de consument (de eigenaar van de thuisbatterij). Daardoor wordt deze ondernemer voor de btw.
- De thuisbatterij moet zijn uitgerust met een Energie Management Systeem (EMS).
- De consument heeft een dynamisch energiecontract.
Bij een dynamisch energiecontract zijn tarieven voor elektriciteit gekoppeld aan geldende marktprijzen. De stroomprijzen verschillen per uur. - Indien de thuisbatterij alleen privé gebruikt wordt en/of er geen sprake is van teruggeleverde stroom die vergoed wordt, kan er geen btw teruggevraagd worden.
- De factuur van de aanschaf van de batterij en het energiecontract staan op naam van de aanvrager.
- Op het moment van aanschaf en installatie van de batterij wordt (nog) niet deelgenomen aan de kleineondernemersregeling (KOR).
Wat is een Energie Management Systeem (EMS)?
Een precieze definitie van wat de Belastingdienst verstaat onder een Energie Management Systeem wordt niet gegeven door de fiscus. De algemeen gehanteerde definitie van een EMS is: software die ervoor zorgt dat het energiegebruik van bijvoorbeeld een gebouw wordt beheerd, gestuurd en gemonitord.
Hierbij is het van belang dat bijgehouden wordt wat de batterij doet (in dit geval handelen); dit moet namelijk aantoonbaar zijn.
Met de ingebouwde energiemanager in een hybride omvormer kan het energiegebruik worden beheerd, gestuurd en gemonitord. Daarnaast zijn er losse EMS verkrijgbaar die met ingebouwde algoritmes en speciale software meer functionaliteiten bieden. Controleer bij aanschaf van een losse EMS altijd of deze compatibel is met de gebruikte omvormer.
Zelf doen of uitbesteden?
Hoewel de verwachting is dat meer dan 80 procent van de particulieren die een thuisbatterij aanschaffen, de btw kan terugvragen, is het van cruciaal belang om de btw-teruggave vooraf te controleren en te organiseren om teleurstellingen achteraf te voorkomen.
De meest logische weg is om de btw-teruggave met de installateur af te stemmen. Deze zal meestal al vaker met dit bijltje gehakt hebben. De consument kan het ook zelf regelen. En er zijn gespecialiseerde diensten, zoals De Centrale BTW, die tegen betaling het proces, inclusief registratie en btw-aangiften, voor hun rekening nemen. Naast een forfait van circa 15 euro per kWh capaciteit die aan de Belastingdienst betaald moet worden, zijn de kosten die deze partij rekent momenteel 99 euro.
Samengevat
Consumenten komen in aanmerking voor btw-teruggave (21%) als zij een dynamisch energiecontract afsluiten, de thuisbatterij door een EMS wordt aangestuurd, en de consument de btw-test heeft ingevuld. Op de site van de Belastingdienst zijn de voorwaarden terug te vinden. Desondanks zijn er uitzonderingen, dus goede advisering en een gedegen voorbereiding zijn van belang.
Antal Adriaanse
Communications Energy Storage
Landport Energy