Energieopslag en regelgeving

20 januari 2025

Regelgeving en richtlijnen voor installatie van thuisbatterijen en energieopslagsystemen

Met de groeiende vraag naar thuisbatterijen en energieopslagsystemen, zowel voor particulieren als zakelijke toepassingen, is het van groot belang dat installateurs op de hoogte zijn van de geldende regelgeving en technische vereisten.

Salderingsregeling en thuisbatterijen

De salderingsregeling vervalt per 1 januari 2027, waardoor energieopslag achter de meter steeds belangrijker wordt. Thuisbatterijen helpen particuliere gebruikers hun zelf opgewekte groene energie optimaal te blijven benutten. Voor installateurs is dit het moment om energieopslag aan te bieden.

Thuisopslag van groene energie, zoals die wordt opgewekt door zonnepanelen, biedt aanzienlijke voordelen voor duurzaam energiegebruik. De thuisbatterijen van Landport Energy maken het mogelijk om meer groene stroom te benutten en het gebruik van grijze stroom te verminderen.

Preferred Partner

Landport Energy werkt exclusief met Preferred Partners, installateurs die kwaliteit en service kunnen waarborgen en die hun klanten alleen de beste energieopslagoplossingen willen aanbieden. Een vereiste is dat de installateur werkt conform de NEN 1010 (en NEN 3140) richtlijnen. Daarnaast dienen installateurs te voldoen aan Europese en Nederlandse wet- en regelgeving.

NEN 1010: Bepalingen voor Installaties

De NEN 1010 bevat specifieke richtlijnen voor de veilige installatie van energieopslagsystemen en pv-systemen:

  • Rubriek 551: Richt zich op laagspanningsopwekeenheden, zoals elektrochemische accumulatoren. Hierin staat dat de netbeheerder moet worden geraadpleegd voor bijzondere aansluitvoorwaarden (551.7.3). Dit is essentieel om veilige en correcte aansluiting te waarborgen.
  • Rubriek 712: Behandelt de eisen voor pv-systemen, waaronder elektrische installaties die zonne-energie opwekken. Deze bepalingen zijn momenteel gericht op de integratie van pv-systemen, maar accuspanning en opslag vereisen aanvullende aandacht van de installateur.
  • Rubriek 133: Bepalingen voor elektrisch materieel. Thuisbatterijen moeten voldoen aan deze algemene eisen.

Om veiligheid, betrouwbaarheid en naleving van wetgeving te garanderen, dienen installaties te voldoen aan de NEN 1010.

Technische en wettelijke eisen

Om de veiligheid en betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te waarborgen, moeten alle opwekinstallaties en opslagsystemen voldoen aan Europese en nationale richtlijnen, waaronder:

  • System Operation Guideline (EU 2017/1485), artikel 40, lid 5
  • Requirements for Generators (RfG)
  • Demand Connection Code (DCC)
  • Netcode Elektriciteit

Deze eisen zijn sinds april 2019 van kracht en zorgen voor een veilige en betrouwbare aansluiting op het elektriciteitsnet.

Registratie en Aanmelding

Volgens de Europese en Nederlandse wetgeving is het wettelijk verplicht om opwekinstallaties en opslagsystemen bij de netbeheerder te registreren voordat ze in gebruik worden genomen. Vanaf 7 mei 2024 kunnen thuisaccu’s tot 1 megawatt apart worden geregistreerd via energieleveren.nl. Registratie voorkomt problemen met teruglevering en helpt netbeheerders om lokale netcongestie en overbelasting te voorkomen.

Conclusie

Door te voldoen aan de regelgeving, zoals de NEN 1010, en klanten optimaal te adviseren over thuisbatterijen, kunnen installateurs niet alleen waarde toevoegen, maar ook een belangrijke rol spelen in de energietransitie. Landport Energy helpt bij het realiseren van veilige en efficiënte energieopslagsystemen door haar Preferred Partners te ondersteunen met hoogwaardige producten, trainingen en documentatie. Samen maken we energieopslag veilig en succesvol!

Meer weten? Neem contact met ons op!

Antal Adriaanse
Office Manager Sales & Techniek
Landport Energy