Energieopslagsystemen opgenomen in norm energieprestatie nieuwbouw
28 maart 2025Energieopslagsystemen, waaronder thuisbatterijen, worden uiterlijk in mei 2026 opgenomen in de bepalingsmethode voor de energieprestatie van nieuwe gebouwen. Dit volgt uit de implementatie van de nieuwe Energy Performance Building Directive (EPBD), die lidstaten verplicht om rekening te houden met opslag bij de bepaling van de energieprestatie van gebouwen. Dat meldt minister Hermans van Klimaat en Groene Groei, in antwoord op Kamervragen van de BBB.
Integratie in de bepalingsmethode
De implementatie van de EPBD op nationaal niveau moet uiterlijk in mei 2026 voltooid zijn. Momenteel worden de details uitgewerkt over hoe energieopslag wordt meegenomen in de bepalingsmethode voor de energieprestatie (NTA 8800). Deze methode wordt gebruikt om te berekenen of gebouwen voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG).
De BENG-eisen gelden specifiek voor nieuwe bouwwerken en sturen op energiezuinigheid en duurzaamheid. Bij de berekening van de BENG2-eis, die betrekking heeft op het primair fossiel energiegebruik, wordt momenteel alle zelf opgewekte elektriciteit afgetrokken van het gebouwgebonden energiegebruik. Tot op heden wordt de tijdelijke lokale opslag van deze energie niet apart gewaardeerd, aangezien dit het totale gebouwgebonden energiegebruik niet direct beïnvloedt. Met de nieuwe richtlijn wordt opslag echter expliciet meegenomen in de bepaling van de energieprestatie van gebouwen.
Waardering van energieopslag
Om energieopslag in deze berekeningen te waarderen, wordt gedacht aan een beperkte en voor de gebouweigenaar gunstige bijstelling. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar elektrische opslag, maar ook naar thermische opslag. De verdere uitwerking hiervan vindt plaats binnen de breed samengestelde projectgroep van de NTA 8800 bij het normalisatie-instituut NEN.
Netcongestie en verdere stimulering
Daarnaast wordt onderzocht hoe thuisbatterijen kunnen bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Zodra de spelregels voor netcongestieneutrale inpassing van thuisbatterijen zijn vastgesteld – naar verwachting voor de zomer van 2025 – kan worden geëvalueerd of verdere stimulering van thuisbatterijen bijdraagt aan een stabiel en efficiënt energienetwerk.
Nieuw keurmerk voor thuisbatterijen in relatie tot netcongestie
Binnenkort kunnen thuisbatterijen die bijdragen aan het ontlasten van het stroomnet in aanmerking komen voor een nieuw keurmerk. Dit keurmerk zal betrekking hebben op batterijen die voldoen aan specifieke randvoorwaarden voor netcongestieneutrale inpassing.
In samenwerking met marktpartijen en netbeheerders wordt gewerkt aan de opstelling van deze randvoorwaarden. Daarnaast wordt ernaar gestreefd om de spelregels voor onbalanshandel met thuisbatterijen nog voor de zomer vast te leggen.
Congestiepositieve inzet
Het afgelopen jaar is het aantal kleinschalige batterijen sterk gegroeid. Hoewel thuisbatterijen potentieel hebben om netcongestie te verminderen, kunnen ze bij ongunstig gebruik de belasting op het net juist vergroten. Om dit te voorkomen, sluit minister Hermans binnenkort samen met netbeheerders en marktpartijen een convenant. Dit convenant moet ervoor zorgen dat thuisbatterijen niet laden of ontladen op momenten dat dit netcongestie verergert. Batterijen die voldoen aan deze afspraken, kunnen worden voorzien van een keurmerk. Dit markeert een eerste stap in de richting van een congestiepositieve inzet van thuisbatterijen.
Vrijwillige afspraken en nieuwe normering
De vrijwillige afspraken over het laad- en ontlaadgedrag van thuisbatterijen om netcongestie te voorkomen, worden naar verwachting in het tweede kwartaal ondertekend. Daarna kan worden beoordeeld of verdere stimulering van thuisbatterijen bijdraagt aan het verminderen van netcongestie.
Daarnaast zal in het derde kwartaal een traject worden gestart voor de ontwikkeling van een nieuwe norm voor slimme home-energiemanagementsystemen, omvormers en thuisbatterijen. Dit moet bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere integratie van energieopslagsystemen in het elektriciteitsnet.
De rol van installateurs
Installateurs spelen een belangrijke rol in de energietransitie door het leveren en installeren van energieopslagsystemen en het adviseren van hun klanten over de beste manier om energieverbruik te optimaliseren. Landport Energy ondersteunt installateurs met hoogwaardige producten, kennis en training. Wij bieden energieopslagsystemen die niet alleen bijdragen aan een duurzamer en efficiënter energieverbruik, maar ook helpen de druk op het elektriciteitsnet te verlichten.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Antal Adriaanse
Office Manager Sales & Techniek
Landport Energy