Ga naar de inhoud

Is uw meterkast in orde?

4 april 2024

Nu de elektrificatie van Nederland echt op stoom komt, komen er ook steeds meer kleine en grote knelpunten aan de oppervlakte. Voor een deel gaat het om het publieke domein, zoals bijvoorbeeld bij netcongestie. Maar ook achter de voordeur van veel woningen in Nederland blijken we vaak niet voldoende op de toekomst voorbereid te zijn.

Inspectie en onderhoud

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de CV-ketel, die elk jaar gecontroleerd wordt, is een jaarlijkse inspectie van de meterkast niet verplicht. Juist nu verdient de meterkast echter extra aandacht, aangezien deze een belangrijke schakel vormt tussen de woning en het stroomnet.

Het stroomnet wordt in Nederland meer en intensiever gebruikt. Alle meterkasten in Nederland zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook huishoudens zonder zonnepanelen of laadpalen doen er daarom verstandig aan om hun meterkast te laten controleren.

Tijdens een inspectie worden de zekeringen nagelopen en wordt ook de bekabeling gecontroleerd. Ook wordt in kaart gebracht of de installatie conform NEN 1010 is en waar verbeterpunten mogelijk zijn.

Stoppenkast

Honderdduizenden woningen in Nederland hebben nog een ouderwetse meterkast met porseleinen stoppen. Deze meterkasten dateren van vóór 1990 en passen niet meer bij de huidige stroombehoefte.

Dit soort stoppenkasten met losse zekeringen vormen ook steeds vaker een potentieel brandgevaar. De bedrading is bijvoorbeeld vaak niet geschikt voor apparaten met grotere vermogens. Door overbelasting kan oververhitting ontstaan, waardoor onderdelen kunnen uitvallen en kabels kunnen doorbranden.

Meterkast vervangen

Na 1990 geplaatste meterkasten zijn uitgerust met automatische zekeringen. Deze zijn een stuk veiliger. Maar ook hier geldt dat ze vaak niet op de hedendaagse stroombehoefte zijn afgestemd. Want niet alleen moeten de meterkasten hogere vermogens kunnen verwerken, ook loopt de stroom steeds vaker twee kanten op.

Een moderne groepenkast is geschikt voor apparaten die elektriciteit genereren, opslaan en terug leveren aan het stroomnet. Ook zijn ze geschikt voor toepassing van energiemanagementsystemen (EMS) die het energieverbruik in woningen of wijken optimaliseren. Zo’n moderne groepenkast schakelt automatisch op basis van de energievraag en schakelt uit bij overbelasting.

Klaar voor morgen

”Binnen 10 jaar zijn alle meterkasten versleten.” Dat zei Allart de Jong, CEO van Omega, onlangs bij BNR. Zo’n vaart zal het niet lopen, als de aansluitingen maar in orde zijn, zo zeggen andere experts.

Wel is het verstandig om te onderzoeken of de meterkast nog geschikt is voor het stroomverbruik van vandaag de dag. En minstens zo belangrijk: of de meterkast klaar is voor morgen.

Antal Adriaanse
Communications Energy Storage