Thuisbatterijen en energiehandel: minder winst, méér waarde achter de meter

11 april 2025

Thuisbatterijen worden steeds populairder. Tegelijkertijd levert automatische energiehandel via de onbalansmarkt de laatste tijd steeds minder op. Wat betekent dat voor de waarde van een thuisbatterij? In een energiemarkt die volop in beweging is, wordt één ding duidelijk: de toekomst van energieopslag ligt niet in de handel, maar achter de meter – bij de gebruiker zelf.

Energiehandel levert minder op

De opbrengsten van energiehandel met thuisbatterijen zijn sinds de herfst flink gedaald. Een batterij van 20 kWh die eerder soms tot 300 euro per maand opleverde, brengt nu vaak nog maar de helft op. Seizoensinvloeden spelen een rol, maar ook de toegenomen concurrentie op de energiemarkt en aangescherpt beleid vanuit netbeheerders drukken de opbrengsten.

Toch betekent dit niet dat een thuisbatterij minder waardevol is. De functie verandert. Niet langer vooral gericht op handel, maar juist op slim gebruik van eigen zonnestroom en het ontlasten van het stroomnet.

Meer grip op eigen energie

Doordat het elektriciteitsnet in veel regio’s overbelast raakt, is het steeds belangrijker om lokaal slim met energie om te gaan. Bij Landport Energy richten we ons op oplossingen achter de meter. Een thuisbatterij staat niet op zichzelf, maar vormt een slim onderdeel van de energiehuishouding.

Door opgewekte zonnestroom op te slaan en op het juiste moment zelf te gebruiken, wordt het net minder belast. Ook kunnen gebruikers hun verbruik verschuiven naar momenten waarop stroom goedkoper en ruimer beschikbaar is. Zeker nu energietarieven steeds dynamischer worden en ook netbeheerders meer gaan sturen op piekbelasting, levert dat extra voordeel op. Dit maakt het systeem als geheel betrouwbaarder én voordeliger.

Vanaf 2027 verandert alles

In 2027 stopt de salderingsregeling. Huishoudens kunnen dan niet langer stroom die zij terugleveren aan het net volledig wegstrepen tegen hun verbruik. Dit maakt het financieel veel aantrekkelijker om zonnestroom zelf op te slaan in een batterij. Daarmee wordt de investering voor steeds meer huishoudens interessant.

Met name bij een hoger stroomverbruik – bijvoorbeeld door een warmtepomp of laadpaal – wordt de meerwaarde van een thuisbatterij duidelijk. Ook bedrijven met eigen opwek en variabele vraag kunnen flink besparen door energie slim op te slaan en te gebruiken.

Samenwerken aan een toekomstbestendig net

Thuisbatterijen kunnen helpen om het net te ontlasten, maar dat vraagt wel om slimme aansturing. Ongestuurd laden of ontladen op momenten dat het net al zwaar belast is, kan juist averechts werken. Daarom denken wij bij Landport Energy actief mee over slimme oplossingen die werken voor zowel de gebruiker als voor het net.

Landport Energy werkt exclusief met Preferred Partners, installateurs die kwaliteit en service kunnen waarborgen en die hun klanten alleen de beste energieopslagoplossingen willen aanbieden. Zij spelen een belangrijke rol in de advisering, plaatsing én afstemming met de situatie ter plaatse.

Samen met onze Preferred Partners zorgen we ervoor dat energieopslag bijdraagt aan een slimmer, duurzamer en betrouwbaarder energiesysteem.

De meerwaarde van een thuisbatterij

De businesscase van energiehandel verandert. De waarde van een thuisbatterij neemt echter eerder toe dan af – zeker als die slim wordt ingezet achter de meter.

Landport Energy ondersteunt installateurs met betrouwbare oplossingen en kennis om hun klanten daarin goed te begeleiden. Zo bouwen we samen aan een toekomst waarin energieopslag vanzelfsprekend is.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Antal Adriaanse
Office Manager Sales & Techniek
Landport Energy