Ga naar de inhoud
FAQ

Veelgestelde vragen
over thuisbatterijen

  1. LPE Residentieel
  2. Veelgestelde vragen Residentieel

Uw reguliere inboedelverzekering kan dekking bieden voor thuisbatterijen, maar het is verstandig om uw verzekeraar te raadplegen om te zorgen voor de juiste dekking.

Meer over thuisbatterijen en verzekeringen leest u in dit artikel.

Een thuisbatterij slaat niet verbruikte elektriciteit op die wordt opgewekt door zonnepanelen of wordt ingekocht wanneer de energieprijs laag is. Deze opgeslagen energie kan later gebruikt worden, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens piekuren.

Een thuisbatterij slaat niet verbruikte elektriciteit op die wordt opgewekt door zonnepanelen of wordt ingekocht wanneer de energieprijs laag is. Deze opgeslagen energie kan later gebruikt worden, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens piekuren.

Thuisbatterijen helpen u uw eigen opgewekte zonne-energie op te slaan en te gebruiken wanneer u deze het meest nodig heeft. Ze verminderen de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en kunnen de energiekosten verlagen.

De kosten van een thuisbatterij variëren afhankelijk van het type, de capaciteit en andere factoren. Een vuistregel voor de investering in een thuisbatterij plus hybride omvormer is een kleine duizend euro per kilowattuur opslagcapaciteit, inclusief installatie.

Nee, Landport Energy is een B2B bedrijf; wij leveren aan installateurs, wederverkopers en zakelijke klanten. Wel kunnen wij u doorverwijzen naar een installateur (Preferred Partner) die een voor u passende oplossing kan verzorgen.

Ja, om de opgewekte energie op te slaan kunnen bestaande zonnepanelen in de meeste gevallen worden geïntegreerd met de thuisbatterijen van Landport Energy . Mogelijk zal de oude omvormer vervangen moeten worden.

De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het aantal cycles (opladen en ontladen). Afhankelijk van het gebruik is een redelijke levensverwachting van een thuisbatterij zo’n 6.000 cycli.

Thuisbatterijen kunnen bijdragen aan duurzaamheid door overtollige zonne-energie op te slaan en de belasting van het elektriciteitsnet te verminderen.

Subsidies en financiële steun voor thuisbatterijen kunnen variëren per land. Op dit moment kunnen particulieren in zowel Nederland als België geen beroep doen op een subsidie voor thuisaccu’s.

Het is in Nederland moeilijk om volledig off-grid te gaan met alleen een thuisbatterij vanwege seizoensgebonden variaties in zonne-energie en veranderende energiebehoeften. Meestal wordt een combinatie van hernieuwbare energiebronnen, opslag en het elektriciteitsnet aanbevolen.

Ja, het verbruik van veel elektrische apparaten kan worden opgevangen door een thuisbatterij. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de capaciteit van de batterij. Met de modulaire Stack van Landport Energy kunt u de opslagcapaciteit eenvoudig uitbreiden, mocht uw verbruik structureel toenemen.

Maak voor het aansluiten van een thuisbatterij gebruik van een door Landport Energy geautoriseerde installateur. Waarschijnlijk zijn er ook aanpassingen aan uw elektrische systeem nodig. Verder is het belangrijk om de lokale voorschriften en installatievereisten te volgen.

Thuisbatterijen en noodstroomgeneratoren hebben verschillende toepassingen. Een thuisbatterij slaat overtollige energie op voor dagelijks gebruik, terwijl een noodstroomgenerator stroom levert tijdens stroomstoringen of evenementen. De keuze hangt af van uw behoeften.

Langdurige stroomstoringen (meer dan vier uur) komen in Nederland zelden voor. Afhankelijk van de duur van de stroomstoring, de capaciteit van de thuisbatterij en het stroomgebruik kan de thuisbatterij uw hele huis een flink aantal uren van stroom voorzien.

De thuisbatterijsystemen van Landport Energy worden geleverd met monitoringsopties waarmee u de laadstatus en prestaties kunt volgen via een mobiele app of online dashboard. Informeer bij uw installateur naar de mogelijkheden.

Professionele installatie zorgt ervoor dat de thuisbatterij correct en veilig wordt aangesloten op uw elektrische installatie. Professionele installatie zorgt ervoor dat de thuisbatterij correct en veilig wordt aangesloten op uw elektrische installatie. Landport Energy adviseert uitsluitend te werken met haar geautoriseerde installateurs.

Thuisbatterijen vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Regelmatige inspectie en controle van de batterijstatus zijn echter aanbevolen om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft presteren. Raadpleeg de handleiding van de thuisbatterij voor meer informatie. Installateurs van Landport Energy systemen kunnen op afstand uw thuisbatterij monitoren.

Het is mogelijk, maar de kans bestaat dat het gevolgen heeft voor de garantie. Bovendien dient u de installatie en aansluiting opnieuw laten uitvoeren door een geautoriseerde installateur.

De terugverdientijd van een thuisbatterij varieert afhankelijk van een aantal factoren zoals de energieprijzen, het energieverbruik en de prijs van de batterij zelf. Hierdoor kan de terugverdientijd zes jaar zijn, maar ook twaalf jaar is mogelijk.

De benodigde capaciteit van een thuisbatterij hangt af van uw energiebehoefte. Een professionele installateur kan u helpen de juiste capaciteit te bepalen op basis van uw situatie.

Ja, met een hybride omvormer kan de overdag opgewekte stroom in de thuisbatterij opgeslagen voor later gebruik. Dit maximaliseert uw zelfvoorziening.

Met een slimme energiemeter wordt uw energieverbruik gevisualiseerd. U krijgt meer inzicht in de stroomopwekking, stroomgebruik en de netafname, zodat er een nog betere bewaking en aansturing van het energiegebruik in de woning mogelijk is.

De thuisbatterij moet voordat deze in gebruik genomen wordt, aangemeld worden bij de netbeheerder. De thuisbatterij hoeft niet gekeurd te worden. Wel moet de omvormer voldoen aan de eisen in de RfG (Requirements for Generators). Bovendien is het aan te raden afspraken te maken met de installateur voor regelmatige inspectie, onderhoud.

Thuisbatterijen bevatten bepaalde materialen die op een milieuvriendelijke manier moeten worden afgevoerd. Neem contact op met de installateur of verkoper voor de afvoer.

Momenteel is het niet mogelijk om bij Landport Energy een thuisbatterij te leasen.

De geautoriseerde installateur van Landport Energy helpt u bij het kiezen van de juiste instellingen voor uw thuisbatterij, rekening houdend met uw energiebehoeften en het Nederlandse klimaat.

Thuisbatterijen zijn weliswaar in de meeste gevallen verplaatsbaar, maar de kans bestaat dat verplaatsing gevolgen heeft voor de resterende garantie. Raadpleeg daarom altijd uw installateur.

Ja, zowel Landport Energy’s Mono-5 als de modulaire Stack zijn schaalbaar en kunnen uitgebreid worden. Bij de Stack begint dat door het toevoegen van een of meerdere modules (per 5 kWh). Aan de Mono-5 kan een tweede unit parallel gekoppeld worden.

In veel huishoudens liggen de piekuren aan het begin van de ochtend of eind van de middag, als de opbrengst van zonnepanelen laag of vrijwel nihil is. Met een thuisbatterij kunt u eerder opgewekte zonne-energie alsnog benutten, zonder gebruik te hoeven maken van stroom van de netleverancier. In combinatie met een dynamisch energiecontract is het ook mogelijk om de thuisbatterij te vullen op momenten dat de stroomprijs laag is (bijvoorbeeld rond het middaguur), en te gebruiken als de stroomprijs hoger ligt (bijvoorbeeld tijdens de piekuren).

Ja, met het Solarman monitoringsysteem kunt u de prestaties van uw thuisbatterijen van Landport Energy volgen en het beheer op afstand regelen via een app of online platform. Uw installateur heeft toegang tot hetzelfde monitoringsysteem en kan op afstand de prestaties volgen en waar nodig instellingen aanpassen.

Fabrikanten kunnen periodiek firmware-updates vrijgeven om de prestaties en functionaliteit van uw thuisbatterij te verbeteren. Uw installateur kan u helpen bij het uitvoeren van deze updates.

Thuisbatterijen vereisen doorgaans weinig onderhoud. Het is echter belangrijk om de behuizing schoon te houden en de ventilatieopeningen vrij te houden voor optimale prestaties.

De benodigde ruimte kan variëren afhankelijk van het model. Uw installateur kan u adviseren over de juiste locatie en installatie.

Ja, in Nederland is dat mogelijk. Als uw thuisbatterij vol is en u op dat moment geen energie verbruikt, kunt u overtollige stroom terugleveren aan het net, waarvoor u doorgaans een vergoeding of krediet krijgt.

Enkele veelvoorkomende fouten zijn het niet optimaliseren van het energiegebruik, onjuiste installatie en het negeren van firmware-updates. Het is belangrijk om deze te vermijden voor maximale efficiëntie.

Thuisbatterijen zijn ontworpen met veiligheidsmechanismen om risico’s te minimaliseren. U moet echter altijd de installatie- en gebruiksaanwijzingen volgen en kiezen voor gecertificeerde producten.

Temperatuur en weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op de prestaties van uw thuisbatterij. Het is belangrijk om uw thuisbatterij te plaatsen op een locatie waar deze beschermd is tegen extreme temperaturen en vocht.

In sommige gevallen kunnen er belastingvoordelen of subsidies beschikbaar zijn voor de aanschaf van thuisbatterijen. Het is verstandig om te informeren bij uw lokale overheid of energiebedrijven.

De kosten variëren afhankelijk van het merk, model en capaciteit van de thuisbatterij. U kunt offertes aanvragen bij verschillende installateurs om de prijs te vergelijken.

De opslagcapaciteit varieert per thuisbatterijmodel. U kunt kiezen voor een batterij met een capaciteit die past bij uw energiebehoeften.

Ja, er zijn regels en voorschriften voor de installatie van thuisbatterijen, met name met betrekking tot veiligheid en elektrische aansluiting. Het is belangrijk om deze te volgen.

Ja, thuisbatterijen zijn meestal verplaatsbaar. U kunt uw thuisbatterij meenemen naar uw nieuwe woning, maar zorg ervoor dat de installatie correct wordt uitgevoerd.

Thuisbatterijen kunnen fungeren als noodstroomvoorziening tijdens stroomstoringen, waardoor u essentiële apparaten van stroom kunt voorzien.

Regelmatig onderhoud omvat het schoonmaken van de behuizing, het controleren van de ventilatieopeningen en het volgen van de fabrikantenspecificaties voor onderhoudsprocedures. Dit zal bijdragen aan optimale prestaties.

Een thuisbatterij, ook bekend als een thuisaccu, is een vorm van energieopslag waar elektriciteit tijdelijk kan worden bewaard in een apparaat. Vaak wordt dit gekoppeld aan zonnepanelen, zodat de lokaal opgewekte energie kan worden opgeslagen en niet terug het elektriciteitsnet in hoeft te worden gestuurd.

Een thuisbatterij is een slimme investering vanwege aanzienlijke besparingen voor onze klanten. Gemiddeld wordt er jaarlijks € 2.000 bespaard op de stroomrekening met een geavanceerde thuisbatterij van Landport Energy. Dankzij de mogelijkheid om zonne-energie automatisch op te slaan of voordelig energie in te kopen op de open energiemarkt (EPEX), wordt besparen een eenvoudige stap. Met onze slim aangestuurde thuisbatterij is investeren op dit moment bijzonder aantrekkelijk. Gemiddeld verdien je de investering in een thuisbatterij binnen 7 jaar terug.

Een thuisbatterij draagt ook bij aan een efficiënter gebruik van opgewekte zonne-energie. In Nederland wordt gemiddeld meer dan 70% van de eigen zonne-energie teruggeleverd aan het net, om het ’s avonds weer in te kopen. Met een thuisbatterij kan tot wel 80% van de opgewekte zonne-energie zelf worden gebruikt door deze op te slaan en ’s avonds weer in te zetten. Dit vermindert de impact van stijgende energieprijzen en minimaliseert bijvoorbeeld de impact van stroomuitval.

Daarnaast wordt er overdag een aanzienlijke hoeveelheid groene stroom geproduceerd, terwijl mensen vaak niet thuis zijn. ’s Avonds, wanneer meer energie wordt verbruikt, is de duurzame energieproductie lager. Om aan de stroombehoefte te voldoen, kopen energieleveranciers stroom uit het buitenland of produceren ze dit met fossiele brandstoffen. Dit resulteert in een verspilling van opgewekte duurzame energie. Met een thuisbatterij wordt meer van de zelf geproduceerde duurzame energie benut, omdat ’s avonds de opgeslagen energie uit de thuisbatterij wordt gebruikt, waardoor er nauwelijks nog stroom van het net hoeft te worden gekocht.

De Mono-5 of Stack thuisbatterij is gekoppeld aan uw zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen energie produceren, zoeken ze naar de meest direct beschikbare gebruikers voor die energie, vergelijkbaar met hoe water naar de dichtstbijzijnde uitweg stroomt als je druk uitoefent. In het geval van energie werkt het op dezelfde manier. De opgewekte zonne-energie wordt in eerste instantie gebruikt voor de apparaten in uw huis, zoals de wasmachine, waterkoker en verlichting. Zodra uw huis voldoende is voorzien van energie, wordt de thuisbatterij opgeladen. Wanneer de batterij ook vol is, wordt eventuele overtollige energie teruggevoerd naar het elektriciteitsnet.

De thuisbatterijen van Landport Energy zijn bedoeld om opgeslagen energie binnen een periode van 24-48 uur te gebruiken. Dit betekent dat u de thuisbatterij niet in de zomer kunt opladen en de energie vervolgens in de winter kunt gebruiken. Echter, op een zonnige winterdag kunt u wel voldoende energie opwekken en opslaan in uw energieopslagsysteem om te gebruiken op een volgende dag met minder zonlicht.

Welke batterij het beste bij u past, hangt af van uw energieverbruik. Het gemiddelde dagelijkse verbruik in veel huishoudens is ongeveer 10 kWh. De thuisbatterijen van Landport Energy zijn beschikbaar in verschillende opslagcapaciteiten, variërend van 5 kWh (Mono-5) tot stapelbare units (Stack, met een capaciteit van 5 tot 20 kWh per unit en schaalbaar tot max. 60 kWh). Voor kleinzakelijk en industrieel gebruik kunnen we in principe aan elke opslagbehoefte voldoen.

Hybride omvormers - Landport Energy