Verplichte registratie thuisbatterijen
14 mei 2024Vanaf 7 mei 2024 kunnen thuisbatterijen en energieopslagsystemen (tot 1MWh) apart geregistreerd worden op de website energieleveren.nl.
Eigenaren van zonnepanelen en energieopslagsystemen (thuisbatterij of accu) zijn sinds 2022 verplicht hun systeem aan te melden bij de netbeheerder. Door registratie van de technische gegevens van een installatie kunnen netbeheerders rekening houden met de elektriciteit die aan het net geleverd en onttrokken wordt.
In het verleden kon bij de registratie van een productie-installatie (zonnepanelen) d.m.v. een vinkje bij ‘Opslag aanwezig’ worden aangegeven dat er sprake was van een batterijsysteem (thuisbatterij). De registratiemethode is nu vernieuwd.
Aparte registratie thuisbatterij
Vanaf 7 mei 2024 kunnen zowel zonnepanelen als thuisbatterijen en energieopslagsystemen (tot 1MWh) apart geregistreerd worden op de website energieleveren.nl. Hiervoor zijn de factuur en/of handleiding van de installatie nodig, plus toegang tot de elektriciteitsmeter.
De registratie helpt netbeheerders meer inzicht te krijgen in de (snel toenemende) belasting van het stroomnet, om zo bijvoorbeeld lokale overbelasting (netcongestie) te kunnen voorkomen.
Aan de registratie liggen de Europese verordening Requirements for Generators (RfG) en de Demand Connection Code (DCC) ten grondslag. Deze stellen eisen aan de aansluiting van elektriciteitsproducenten en gebruikers op het net. Omdat een energieopslagsysteem zowel elektriciteit produceert als verbruikt, hebben de ACM en de gezamenlijke netbeheerders bepaald dat de relevante eisen uit de RfG en DCC van toepassing zijn.
Aanpassing bestaande registratie
Eigenaren met geregistreerde productie-installaties zullen de komende tijd door hun netbeheerder worden aangeschreven om te controleren of er sprake is van een thuisbatterij. Is dat het geval, dan moet deze thuisbatterij alsnog apart geregistreerd worden via energieleveren.nl.
Ga voor meer informatie naar energieleveren.nl, of neem contact op met uw netbeheerder.
Antal Adriaanse
Communications Energy Storage
Landport Energy