Waar moet je op letten bij de aanschaf van een thuisbatterij?

16 april 2024

Steeds meer mensen gebruiken zonnepanelen om zelf duurzame energie op te wekken. Opgewekte stroom die niet zelf verbruikt wordt, levert door salderen ook nog een leuk centje op. Dat lijkt te gaan veranderen. Een goed alternatief is opslaan van de opgewekte stroom in een thuisbatterij, voor gebruik op een later moment.

Salderen

Begin dit jaar bleek dat de salderingsregeling vooralsnog blijft bestaan. Toch nemen de energiemaatschappijen nu maatregelen om terug leveren aan het net af te remmen, bijvoorbeeld door met terugleverkosten per kWh, of met een vast bedrag, of met beperking van tijdvakken te gaan werken.

De belangrijkste redenen zijn dat salderen de energiemaatschappijen veel geld kost (kosten die worden doorberekend aan al hun klanten, dus ook klanten die geen zonnepanelen hebben) en dat het stroomnet in Nederland zwaar onder druk staat (netcongestie).

Eigen stroom eerst

Aanleiding voor veel eigenaren van zonnepanelen om over de aanschaf van een thuisbatterij te gaan nadenken. Met een thuisbatterij sla je de elektriciteit op die wordt opgewekt door zonnepanelen, en gebruik je die energie op een later tijdstip, bijvoorbeeld ’s nachts of tijdens piekuren.

Thuisbatterij

Waar moet u op letten als u een thuisbatterij wilt aanschaffen?

  1. Opslagcapaciteit
    Vuistregel is om uit te gaan van een opslagcapaciteit die 1,5 tot 2 keer zo groot is als de gemiddelde dagelijkse energiebehoefte van het huishouden. Daarmee kunt u tijdens de pieken in verbruik (meestal de avonduren en het begin van de volgende dag) gebruik maken van uw opgeslagen energie, en houdt u voldoende over om overdag bijvoorbeeld nog de was te laten draaien.

    De opslagcapaciteit hangt overigens niet alleen af van de energiebehoefte. Als er bijvoorbeeld ruimte is voor maar vier zonnepanelen op het dak, is dat mede bepalend voor de hoeveelheid stroom die opgeslagen kan worden.

    Ook goed om te weten:  een thuisbatterij is niet bedoeld om voor langere periodes energie in op te slaan. Zonnestroom dat u in de zomer opslaat, kunt u dus niet bewaren om in de winter te gebruiken.

  2. Wat voor type thuisbatterij?
    Zowel in samenstelling als vorm zijn er verschillende thuisbatterijen op de markt.

    Momenteel kunt u kiezen uit lithium-ion-, zoutwater- en loodzuuraccu’s. De meest gangbare is de lithium-ion batterij. Deze is zowel compact als licht, en kan bovendien snel opladen. Wel heeft dit type een hoge milieu-impact doordat de accu zware metalen en schadelijke stoffen bevat. Ook is recyclen van lithium-ion accu’s lastig.

    Het gewicht van een thuisbatterij wordt vooral bepaald door de opslagcapaciteit. De Mono-5 (met een opslagcapaciteit van 5kWh) weegt ongeveer 55 kilo en is geschikt voor bevestiging aan de wand. Grotere thuisbatterijen, zoals de Stack-15 (een 15kWh oplossing), bestaan uit stapelbare batterijmodules. Met deze modulaire oplossing is het mogelijk om op een later moment de opslagcapaciteit uit te breiden.

  3. Omvormer
    Een omvormer is nodig om de gelijkstroom van zonnepanelen (DC) om te zetten in wisselstroom (AC), voor eigen verbruik in huis en voor levering aan het stroomnet. Als u een thuisbatterij aan dit systeem wilt toevoegen, is een speciale hybride omvormer nodig. Deze werkt voor beide systemen en kan zowel gelijkstroom als wisselstroom verwerken.

    Gaat u zonnepanelen aanschaffen, maar twijfelt u nog over een thuisbatterij? Schaf dan meteen een hybride omvormer aan. Zo bent u alvast op de toekomst voorbereid, en bespaart u zich de extra kosten van de vervanging van de omvormer.

  4. Veiligheid
    Dankzij het gebruik van LFP cel chemie zijn lithium-ion batterijen zeer veilig. Mocht er toch een storing optreden, dan schakelt een batterij management systeem (BMS) beschadigde componenten of de gehele batterij uit.

    Ook als de oorzaak van een storing buiten de thuisbatterij ligt, bijvoorbeeld door een probleem met de zonnepanelen, kan dit van invloed zijn op de thuisbatterij. Daarom adviseren we om, indien mogelijk, de thuisbatterij in een goed geventileerde ruimte te plaatsen, of zelfs buiten.

  5. Slimme functies
    Met een energiemanagementsysteem (EMS) wordt het beheer van alle onderdelen verzorgd, en worden opwek en verbruik in kaart gebracht. Daarnaast kan een EMS worden ingezet om overtollige stroom te verkopen op momenten dat de tarieven het meest winstgevend zijn. Voor dit ‘handelen’ op de energiemarkt hebt u wel een dynamisch energiecontract nodig.

    De hardware van het EMS zorgt voor koppeling met de verschillende onderdelen van het energiesysteem. De software biedt de mogelijkheid om het EMS van afstand aan te sturen en te monitoren. In real time en altijd met de laatste updates, zodat nieuwe ontwikkelingen direct kunnen worden geïmplementeerd.

    Meer hierover in het artikel “Geld verdienen met de thuisbatterij“.

  6. Levensduur en terugverdientijd
    De levensduur van een thuisbatterij hangt af van het aantal cycli (opladen en ontladen). Afhankelijk van het gebruik is een redelijke levensverwachting van een thuisbatterij 6.000 cycli, ofwel gemiddeld zo’n 15 jaar, op basis van dagelijks laden en ontladen.

    Hoe de terugverdientijd van een thuisbatterij zich gaat ontwikkelen, hangt in belangrijke mate samen met de wijze waarop de energiemaatschappijen de komende jaren met terug leveren van stroom om zullen gaan. De realiteit anno 2024 is dat een thuisbatterij een flinke investering is, en dat de opbrengst (en dus terugverdientijd) niet één-op-één te vertalen is naar euro’s.

    Er zijn overigens genoeg redenen waarom een thuisbatterij wél de moeite waard is. Met een thuisbatterij bent u minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. U zorgt er voor dat u meer rendement haalt uit uw eigen zonnepanelen. Bovendien helpt u het net te ontlasten.

    Sinds begin 2024 is het mogelijk de btw op thuisbatterijen terug te vragen. Dat scheelt 21% op de aanschafprijs. Meer hierover leest u in dit artikel op onze site.

  7. Installateur
    De plaatsing en installatie van een thuisbatterij laat u het beste over aan een erkend installateur. De hoge elektrische spanningen van een accu zijn niet zonder gevaar. Bovendien zijn de thuisbatterij en hybride omvormer onderdeel van een complex en gevoelig systeem, waarbij een zwakke schakel voor kleine maar ook grote problemen kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een verouderde meterkast.

    Landport Energy werkt uitsluitend met installateurs die kwaliteit en service kunnen waarborgen en die hun klanten alleen de beste energieopslagoplossingen willen aanbieden.

  8. Verzekeringen
    Het is vaak een ondergeschoven kindje: controleer of de woningverzekering dekking biedt voor de thuisbatterij, omvormer en zonnepanelen.

Meer weten over de thuisbatterijen van Landport Energy? Ga naar onze site, of neem contact op met uw huisinstallateur.

Antal Adriaanse
Communications Energy Storage