Ga naar de inhoud

Zonnepanelen dimmen in ruil voor hogere terugleververgoeding

5 juli 2024

Energiemaatschappij Eneco kondigde onlangs aan dat zij zonnepanelen van zakelijke klanten gaat dimmen en eventueel uitzetten, in ruil voor een hogere terugleververgoeding, én volledige compensatie van opbrengstverlies en eventuele subsidies.

In Nederland wordt met enige regelmaat meer groene stroom opgewekt dan verbruikt, wat kan leiden tot onbalans op het stroomnet. De energietransitie vereist niet alleen duurzame opwekking, maar ook een effectieve energieverdeling. Grootschalige opslag is nog niet kostenefficiënt, waardoor sturing op het juiste moment cruciaal is.

Netstabiliteit

Bedrijven met meer dan 100 zonnepanelen (> 60 kilowattpiek) kunnen een nieuw zakelijk contract afsluiten. Door aansturing van zonnepanelen denkt het energiebedrijf meer stabiliteit op het stroomnet te kunnen realiseren. Eigenaren van zonnepaneelinstallaties met een vermogen van meer dan 60 kilowattpiek kunnen rekenen op zo’n 5 procent extra rendement op een gemiddelde terugleververgoeding. Dit verschilt per klant.

Lange termijn oplossing?

Of dit een oplossing voor de langere termijn is, valt nog te bezien. Teruglevering aan het net wordt steeds uitdagender door het groeiende aanbod, door de elektrificatie binnen bedrijven en huishoudens, en ook door de beperkte transportcapaciteit. Het verouderde stroomnet wordt langzaam aangepakt, terwijl de problematiek van netcongestie waarschijnlijk eerder gaat toenemen dan afnemen.

Energieopslag als alternatief

Door zelf opgewekte zonne-energie op te slaan voor later gebruik, wordt het elektriciteitsnet niet belast, en is er bovendien geen directe rol voor energiemaatschappijen. Baas over eigen energie!

Met 60 kWh opslagcapaciteit, schaalbaar tot 180 kWh, biedt Landport Energy’s Block-S ondernemers de mogelijkheid om zonne-energie die overdag wordt opgewekt, op piekmomenten, ’s avonds en ’s nachts te benutten. Zo kunnen zij maximaal gebruikmaken van de duurzaamheid en kostenefficiëntie van zonnepanelen, ook als de zon onder is gegaan.

De toekomst

Door de implementatie van energieopslagsystemen zetten bedrijven niet alleen de volgende stap in de energietransitie, maar lopen zij ook voorop in de verplichte duurzaamheidsbeweging voor nieuwbouw en renovatie vanaf 2025.

En hoewel de Nederlandse overheid de aanschaf van zakelijke energieopslagsystemen (vooralsnog) niet specifiek met subsidies stimuleert, zijn er wel belastingvoordelen waar het MKB gebruik van kan maken. Met deze fiscale mogelijkheden kunnen bedrijven veel geld besparen op de aanschaf van een energieopslagsysteem. Lees er meer over in dit artikel op onze website.

Meer informatie

Neem contact op met uw installateur. Of bezoek onze website en informeer naar een geautoriseerde installateur in uw regio.

Antal Adriaanse
Communications Energy Storage
Landport Energy